30 Nisan 2015 Perşembe

Genital Siğil Tedavi Yöntemleri

HPV / Genital Siğil Tedavi Yöntemleri


Genital siğillerin tedavisi konusunda tıp çevrelerince bir çok yöntem bulunmuş ve denemiş olmasına ragmen son dönem tedavi uygulamalarında ön çıkan bazı yöntemleri şöyle sıralayabiliriz.

* Krioterapi: Siğiller likit nitrojen ile dondurulur. Nispeten ucuz olduğu kadar, aynı zamanda küçük siğillerde oldukça etkili bir tedavi yöntemidir. Uygulamanın yapıldığı yerde ağrı duyulabilir.

* Elektrokoterizasyon: Siğiller elektrik akımı ile imha edilir. Ağrının azaltılması için lokal anestezi uygulaması gerekebilir.
* Lazer tedavisi: Siğiller lazer ışını ile yok edilir. Jenital bölge ve ses tellerindeki büyük siğillerde iyi sonuç verir. Diğer tedavi yöntemleri denendikten sonra, son seçenek olarak başvurulur. Lokal anestezi ile yapılır. İz bırakması veya enfekte olması mümkündür.

* İlaç tedavileri: Siğilin içine bu antiviral ilaç enjekte edilir. Ancak, metabolizmanın bağışıklık sistemindeki değişkenler aşıya cevap vermemekle beraber , yeniden nüks etmesi noktasındada ihtimaller yaratır.

Tedavi yöntemi, smear testinin ardından Hpv virüsünün türü ve genital siğillerin boyutunun geldiği noktaya bakarak karar verilir. Eğer erken teşhis söz konusu ise bu tip durumlarda tıbbi tedavileri destekleyecek bitkisel kür ve solisyonlardan bahsetmek mümkündür. Ancak , kimyasal uygulama olarakta bilinen hefif çaplı asit uygulamalarıda sorunun önemli ölçüde çözümü için olanak sağlamaktadır.

Son dönemlerde HPV tanı ve teşhisinin arttığı ülkelerde bu bağlamda yeni tedavi unsurlarının geliştirildiğinden bahsetmek mümkün iken , bu zamana kadarki en etkili tedavi yöntemlerinden biri olarak TCA asit uygulaması neredyse 50 yılı bulan bir zamandan beri kullanılmaktadır. Genital siğillerin asityoluyla kurutularak ve deriden katmanlar halinde lokal bölgedeki virüsün yakılması süretiyle yok olmasını saglayan bu uygulama açığa çıkardığı etkin sonuçlar itibariyle, diderek yaygınlaşmaktadır.

Genital Siğiller İçin TCA Asit Ugulaması


Trichloroacetic Acid’in kısaltması olarak TCA laboratuar ortamında hazırlanan bir asit türevi olmakla beraber, dövme silme gibi estetik sorunlardan, dermatit problemlere kadar bir çok sıkıntıda tıp çevrelerince kullanılan TCA HPV hastalığı içinde yüksek oranlarda başarı göstermektedir. Hpv nin türüne bağlı olarak derecelendirilebilek olan TCA %60′lık derece ortalamalarında kulllanılabilmektedir.

TCA uygulaması genital siğilin tamamen kaybolması sağlana kadar uygulanır ancak tedavi süresi boyunca en azından bir kaç uygulamayı geride bırakana kadar cinsel ilişkiden kaçınmak hem partnerinizin hemde sizin sağlığınız açısından çok önemlidir. bir diğer husus ise tedavi süresi boyunca hijyene çok ama çok dikkat edilmesidir. Çogu zaman genital siğillerin tekrar baş göstermesindeki en büyük etkenin hijyen dikkatsizliği olduğu unutulmamalı ve bu hususta tedbir elden bırakılmamalıdır.

Sonuç olarak, Eğer cinsel bölgenizde şüphelendiğiniz bir lezyon varsa zaman geçirmeden bir dermatoloji uzmanına başvurun ve muayene olun. Cinsel siğillerin erken evrelerinde birkaç seanslık tedaviyle kişi tamamen bu hastalıktan kurtulurken, yaygın siğillerde uzun süren seanslar ve aylarca tedavi gerekebilmektedir.

Genital siğil teşhisinde Smear Testi yazımızında dikkate değer olduğunu vyrgulayarak, iyi okumalar dileriz.

Etiketler: , , , , , , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa