30 Nisan 2015 Perşembe

HPV ve Smear Testi

Smear Testi Nedir


Smear testi rahim ağzı kanserinin teşhid ve tedavisinde kesinlikle yabana atılmaması gereken bir testir. Büyük oranda rahim ağzı kanserine neden olabilen HPV hastalığınında teşhisinde etkili bir yöntem olmasıylada bilinen smear testi özellikle cinsel aktivasyon periodu yüksek olan insanların bu testi yaptırmaları gerekmektedir.




Pap smear veya smear testi, jinekolojide kullanılan bir tarama testidir. Özelikle Çok katlı hücrelere sahip rahim ağzının doku yapısısnın durumu ve hücre yapısında olası gelişebilecek hastalıkların tanısının belirlenebilmesi için geliştirilmiş bir tıbbi görüntüleme metodu rahim ağzındaki anormallikleri belirlemek için de kullanılır.

Smear testinde rahim ağzının dış tarafından hücreler alınır. Hastanın vajinasına bir bir jinekoloji tanı aracı olan spekulum’la vajinaya sokularak rahimden hücre örneği alınır. Özel bir spatül veya fırça, dokunun yüzüne sürtülür, yüzey hafifçe kazınarak bir miktar hücre alınır.

Toplanan hücreler bir mikroskop lamı üzerine yayılır ve laboratuvarda anormal özellikli hücrelerin varlığı için incelenir. Bu tarama yönteminin yaygınlaşması sayesinde erken tanı koyma imkanı artmıştır. Ancak, Smear sadece bir tarama testi olup, sonuç pozitif çıktığında kolposkopi, biyopsi, endoservikal küretaj, konizasyon gibi daha ileri tetkiklere başvurulması gerekir.

Rahim ve Rahim Ağzı Kanseri Tanısı İçin Smear Testi


Özellikle genital siğil gibi rahim ağzı kansenine evrilme olasığının yüksek olduğu durumlarda kanserinin tarama testi olarak kullanılan Pap smear testi, erken tanı olanağı sağlamaktadır. Buna ek olarak birçok enfeksiyon süreci de tanımlanabilmektedir. Genellikle cinsel açıdan aktif kadınların pap smear testini yıllık olarak yaptırmaları önerilir.

Eğer sonuçlar anormal ise, anormalliğin tipine bağlı olarak test üç ile on iki ay arası bir sürede tekrarlanır. Eğer anormalik daha yakın bir inceleme gerektiriyorsa, rahim daha detaylı bir incelemesi için kolposkopi’ye alınabilir.

1940’ların başında  jinekoloji alanında yapılan çalışmalarda keşfedilmiş,  1973’de WHO (Dünya Sağlık Örgütüne bir rapor olarak sunularak  1988’de tıp çevrelerince uygulama olarak ortak  yöntem olarak üzerinde uzlaşı sağlanmıştır. Bu sistem 1991, 2000, 2001 tarihinde yeniden modifiye edilerek Smear testi olarak jinekolojide bir yöntem olarak kullanılmaktadır.

Hpv Hakkında daha detaylı bir bilgi için blogumdaki diğer yazılarında okunmaya değer olduğunun altını çizmek isterim. İyi okumalar.

HPV Nedir ve Tedavisi


Etiketler: , , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa