15 Haziran 2014 Pazar

ERKEKLERDE HPV

ERKEKLERDE HPV

HPV yani Human Papilloma Virüs, kadınlar kadar erkekleri de ilgilendiren bir hastalıktır. Son yıllarda özellikle ergenlik çağındaki erkeklerin de HPV için aşılanmasıyla ilgili birçok çalışma bulunmaktadır.  Cinsel temas ile bulaşan virüsün, aktif cinsel yaşamı olan erkek ve kadınlardan, yeni doğan bebeklere kadar milyonlarca kişiye bulaştığı saptanmıştır.


Erkeklerde ve kadınlarda, cinsel temas ile bulaşan en yaygın hastalıklardan bir tanesi olan HPV vaka sayılarındaki hızlı artış  dikkat çekmektedir. Son yıllarda HPV virüsünün sadece kadınlarda değil erkeklerde de çok ciddi hastalıklara zemin hazırladığı saptanmıştır. Bu yüzden erkelerin de HPV virüsü hakkında bilinçli olmaları gerekmektedir.

Erkekler HPV bulaşmasında ve taşınmasında aktif rol oynarlar. Kadınlardaki kadar sık olmamakla birlikte, HPV erkeklerde anüsde ve genital bölgede kanserler görülmektedir. Bunun dışında genital bölgede siğiller birçok erkek hastada görülmektedir. Genellikle vücuda alınan HPV virüsünün birçoğu vücudun bağışıklık sistemi tarafından yok edilse de, Bazı vakalarda virüs daha ciddi problemlere sebep olabilmektedir.
HPV virüsünün sebep olduğu ve erkeklerde  de ortaya çıkan genital bölge siğilleri, kadınlardaki ile aynıdır ve tedavisi de farklılık göstermez, tedavi seçenekleri aynıdır. Eğer bağışıklığı çok güçlü ise, kendisinde belirtiler ve siğiller  ortaya çıkmadan kalabilir.

HPV taşıyıcısı erkeklerin çoğunda belirti veya virüs kaynaklı sağlık problemleri gözlenmez. Bununla birlikte, HPV kaynaklı sağlık sorunları gözlenen kişilerde bazı belirtiler ve semptomlar bulunabilir.
Kendisinde siğil olmayan erkekler  bu haliyle başkalarına hastalığı bulaştırabilecek durumdadır. Genellikle erkeklerde belirti olamayabilir ,siğil - kondilom çıkmayabilir ve bu sebepler bir erkek  yüksek oranda taşıyıcı olmaktadır. Bu, kendisinde hiçbir belirti bulunmazken, başkalarına hastalığı bulaştırabileceği anlamına gelir. Diğer ismi ile bu portörlüktür.

ERKEKLERDE HPV BELİRTİLERİ


Genital Siğiller


HPV taşıyıcısı bazı erkeklerde ilk gözlenen belirti olabilir. Bunlar; penis, testis, kasık, uyluk ve anüs üzerinde yerleşim gösterebilirler ve bir veya daha fazla sayıda bulunabilirler. Kabarık, düz veya karnıbahar şeklinde olup genellikle zararsızdırlar. HPV taşıyıcısı bir kişiyle cinsel temas sonrasında haftalar veya aylar sonra ortaya çıkabilirler.

Anal Kanserler

HPV kaynaklı olarak erkeklerde gözlenebilir ve farklı belirtilere neden olabilirler. Bazen hiçbir belirti veya semptom vermezler. Anal kanama, ağrı, kaşıntı veya akıntı gözlenebilir. Kasık ve anal bölgede lenf düğümlerinde şişliğe neden olabilirler. Barsak alışkanlıkları veya dışkı şeklinde değişiklikler görülebilir.

Penil Kanserler

 İleri aşamaya gelmeden hiçbir belirti ve semptom vermeyebilirler. İlk belirtileri deride renk değişikliği, kalınlaşma veya penis üzerinde doku birikimidir. Geç belirtiler ise penisde büyüme veya duyarlılıktır. Bunlar genellikle ağrısızdır. Bazı olgularda ise ağrı ve kanama gözlenebilir.

Baş ve Boyun Kanserleri

Genellikle geç aşamada belirti verirler. Belirtileri:
Geçmeyen boğaz hassasiyeti veya kulak ağrısı
Kalıcı öksürük
Nefes alma veya yutma fonksiyonunda sorunlar veya ağrı
Ağırlık kaybı
2 haftadan daha uzun süredir bulunan ses kısıklığı veya değişiklikleri
Boyunda kitle veya şişlik
Ses telleri üzerinde gelişen kanserler ses kısıklığına sebeb olmaları nedeniyle erken tespit edilebilirler. Aksine, ses telleri üstünde veya altında yerleşen kanserler sıklıkla geç evrede saptanırlar.

Etiketler: , , , , , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa