15 Haziran 2014 Pazar

HPV ( Human Papilloma Virus)

HPV (Human Papilloma Virus)

HPV  yani Human Papilloma Virus son yıllarda en hızla yayılan cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasındadır.
HPV, genital bölge ve mukozalarda enfeksiyon yapabilen, condyloma acuminatum adı verilen siğil şeklinde kitlelerin oluşumuna neden olan ve servikal kanserle ilişkili olduğu kesin olarak saptanmış bir virüstür.



HPV enfeksiyonları kadın ve erkekte çok sık olarak görülür. Virüsün 100 den fazla tipi tespit edilmiştir. Bu virüsün bazı tipleri cinsel ilişki yoluyla kişiden kişiye bulaşır. Bir kaç tip ise kanser oluşumu ile ilişkilidir. Bazı tipleri elde ve ayaklarda siğillere neden olurken, bazıları da cinsel bölgede ortaya çıkan genital siğillere yani kondiloma yol açarlar.

Yapılan çalışmaların gösterdiğine göre cinsel yönden aktif olan her dört kişiden üçü hayatlarının bir döneminde genital HPV enfeksiyonu geçirmektedirler. Seksüel olarak bulaşabilen HPV vajinal, anal veya oral seksle bulaşabilir.

Bazı HPV enfeksiyonları cinsel ilişki ile kişiden kişiye bulaşabilir. Enfeksiyon riskini azaltmak için seksüel partner sayısını azaltmanız ve kondom kullanmanız tavsiye olunur.


HPV; serviks, penis, vulva, vajina, anüs, ağız, orafarinks ve diğer mukozal bölgeleri tutarak, bu bölgelerde kansere neden olabilmektedir. Özellikle serviks kanseri olgularının neredeyse tümünde (%99,7) HPV DNA izole edilmektedir.

HPV enfeksiyonu her yaşta görülebilmektedir. Bununla beraber genç sağlıklı çocuklarda da görüldüğü çeşitli çalışmalarda kanıtlanmıştır. HPV virusu bütün dünyada yaygın olarak bulunmaktadır. Sosyokültürel ve ekonomik düzeyinden bağımsız olarak her kadın risk altındadır. Kadınların %70-80'i yaşamları boyunca en az bir kez HPV ile enfekte olduğu gösterilmiştir.

Etiketler: , , , , , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa