16 Haziran 2014 Pazartesi

KADINLARDA HPV

KADINLARDA HPV

HPV yani İnsan Siğil virüsü  200’den fazla tipi bulunan ve insanları enfekte edebilen bir virüstür. HPV enfeksiyonu cinsel yolla bulaşan en sık hastalıklardan birisidir. Tüm kadınların yarısından fazlası hayatları boyunca en az bir kez HPV virüsü ile enfekte olur. 30 ila 40 HPV virüs tipi genital enfeksiyona neden olur. Kadınlardaki çoğu HPV enfeksiyonu geçicidir. Ancak yüksek-riskli virüs tipleri ile kalıcı enfeksiyon rahim ağzı, vajen ve vulvada kanser öncülü lezyonlara ve bu bölgelerde kansere neden olabilir.


HPV eşlerden birbirine bulaşabilir. Eşlerden birisinin daha önceden aldığı virüs onda bir hastalık yapmazken, özellikle bayanlarda daha sık olmak üzere cinsel bölgede siğillere ve rahim ağzının, dış genital bölge ve üreme yollarının (vulva, vajen) kanser ve kansere dönüşebilen hastalıklarına dönüşebilir. HPV virüsü vücuda bulaştığında yaklaşık %90 kişide 2 yıl içerisinde vücut tarafından temizlenmektedir. Ancak geri kalan insanlarda yıllar içerisinde infeksiyon sonrası kanser öncesi yaralar gelişebilmekte ve yaklaşık 10-15 yılda kansere dönüşebilmektedir.

Bazı virüs tipleri (Tip 6 ve 11 gibi)  kadın ve erkeklerde genital siğillere neden olurlar. Diğer bazı yüksek riskli virüs tipleri ise (Tip 16, 18, 31, 35) hücre içine yerleşir. Normal hücreleri anormalleştirip, kanser öncülü lezyon ve kanser gibi hastalıklara yol açabilirler.

Son yıllarda HPV'nin yüksek riskli bazı tiplerinin rahim ağzı kanserinin ve onun öncül hastalıklarının hemen hepsinde ana neden olduğu, virüsün hücrelerde kansere dönüşümü başlattığı gösterilmiştir. Bu virüsün bulaşmasını önleyerek kanser ve diğer hastalıklardan korunmanın mümkün olabileceği ise son yıllarda öne çıkan bir konudur.

Yüksek riskli HPV tipleriyle karşılaşan bir kadının rahim ağzı kanserine yakalanma olasılığının ise HPV'den korunan kadınlara göre 300 ile 400 kat arttığı tahmin edilmektedir.

HPV AŞILARI

HPV aşıları kadınları ve erkekleri bazı sık görülen virüs tiplerine karşı korurlar. En iyi koruma için aşının üç dozunun eksiksiz yapılması gerekir. Hiç cinsel ilişkiye girmemiş, HPV virüsü ile karşılaşmamış olanlarda aşının etkinliği daha yüksektir. Fakat mevcut genital siğili olanlarda dahi aşının yapılması diğer tiplere engel olması nedeni ile yapılmalıdır.

Günümüzde kullanımda iki aşı mevcuttur. Bu aşılar genital kansere yol açan en sık HPV virüslerine karşı koruma sağlarlar. Ayrıca aşılardan biri genital siğillere karşı da koruma sağlar. Her iki aşı da 11-12 yaşları arasındaki kızlara ve daha önce aşılanmamış 13-26 yaş arası kadınlara önerilmektedir. Kızlar 9 yaşından itibaren aşılanabilirler.

Kondom kullanımı cinsel olarak aktif insanlarda HPV enfeksiyonuna karşı koruma sağlarlar. Kondom kullanımı HPV ilişkili siğil ve kansere karşı da koruma sağlar. Kondom her cinsel ilişkide, cinsel birleşmenin başından sonuna kadar kullanılmalıdır. Ancak kondom ile kaplı olmayan bölgelerde HPV enfeksiyonu gelişebilir. Tek eşlilik tüm cinsel yolla bulaşan hastalıklardan korunmada çok önemli bir faktördür.

Şu an için HPV aşısı devlet tarafından ödenmemektedir. İmkan var ise HPV aşısı yaptırılmalıdır. Fakat en önemli korunma yöntemi tek eşliliktir. Tek eşlilik cinsel yolla geçen diğer birçok hastalığı da önler.

Etiketler: , , , , ,

0 Yorum:

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa