6 Aralık 2014 Cumartesi

GENİTAL SİĞİL VE TEDAVİSİ

 

 

 

 

 

 

 

HPV Virüsü Nedir

HPV ve genital siğil hakkında bilinmesi gerekenler.

 

Genital Siğil Tedavisi

HPV Virüsünden Nasıl Korunulur ?


İnsan papilloma virüsü anlamına gelen ingilizce  “human papilloma virus” kısaltılmasına  HPV denilir. Papilloma virus gurubuna giren bu virüs, deri ve mukoza yüzeyinde enfeksiyon yapan bir dna virüsüdür. 100 den fazla tipi olan bir virüstür hpv. Özellikle 1970′li yıllarda kadınlarda kanser yaptığı saptanmıştır.



HPV Virüsü Nerede Görülür


HPV virüsü genellikle erkekte penis üzerine, kadında ise vajina ve rahim ağzında görülür. Genellikle diyoruz çünkü oral seksle gırtlakta ve başka yerlerde de görülme ihtimali vardır. Ayrıca hpv virüsü kasık bölgelerinde de görülür. HPV virüsü vücuda girdiğinde hemen belirti vermez hücrelere yerleşir ve zamanla ortaya çıkabilir, bu ortaya çıkma yıllar sürebilir. Hücrelerin içinde yerleşen ve tedaviyle kaybolsa bile zaman zaman tekrarlayabilen bir virüstür. Kesin bir tedavisi şu anda maalesef yoktur.

Tekrarlayan bir virüs olduğu için HPV hastalığına yakalananlar bu durumdan oldukça olumsuz etkilenirler.


HPV Nasıl Anlaşılır ?


Virus ilk olarak cilt üzerinde kabarık, ağrısız biçimde sivilceye benzer şekilde ortaya çıkar. İlk çıkan kabarcıklar zaman içerisinde karnabahar şeklini alabileceği gibi yıllarca kabartı gibi de kalabilir. Özellikle cinsel organların dış bölümlerinde ortaya çıkan siğillerin bir zararı olmamakla birlikte, kötü görünüm sergiler ve bulaşıcıdır. Ancak kadınlarda rahim ağzına yerleşen virüs, rahim ağzı kanserine neden olabilir. Rahim ağzı kanserleri yani “serviks” kanserinin en büyük nedeni HPV virüsüdür.

HPV’nin sadece genital siğillere neden olmadığını yazmıştık, bazı tipleri ise anus bölgesinde görülebilir, kasıklarda ve gırtlakta da görülen çeşitleri vardır. Ayrıca hpv her zaman siğil gibi belirti vermeyebilir, yıllarca ortaya çıkmayabileceği gibi, hiç ortaya çıkmadan da bulunabilir. Her HPV veya genital siğil kanser yapmaz. Aslında siğil olan hpv tipleri genellikle şanslı olan tiplerdir ve genellikle kansere neden olmazlar. HPV yi anlamak için doktor muayenesi, smear testi, dna testi uygulanır.

Aslında evde sirke ile ufak bir testle de çoğu zaman siğile yol açabilen hpv anlaşılabilir. Bunun için keskin bir elma sirkesini genital bölgelere sürdüğünüzde beyazlamalar varsa o alanlar siğil olan alanlardır.


HPV Tedavisi


Aslında çoğu virüs belirti vermeden geçirer veya bedeninizde yaşamaya devam eder, eğer bağışıklık sisteminiz kuvvetliyse vücudunuz HPV ile başa çıkabilir. Zaten yıllarca ortaya çıkmama nedeni de budur. Bağışıklık sisteminiz zarar görür veya direnciniz düşerse virüs kendisini gösterebilir. HPV yıllarca bünyenizde bulunmasına rağmen belirti olmadığı için anlayamaz ve özellikle cinsel ilişki yoluyla virüsü yayabilirsiniz.

Kişi yıllarca hiçbir yakınma ortaya çıkmadan yaşayabilir. Ancak bu durum hastalığı yaymasına engel değildir ve ilişkide bulunduğu kişilere hastalığı bulaştırabilir. Bu durum sessiz enfeksiyon olarak adlandırılır. Genital siğil oluşumuna sebep olan HPV virüsünü hiçbir belirti vermeden taşıyan kişilere de “taşıyıcı” adı verilmektedir. Kuluçka süresi belirli değildir. Virüsle temasdan aylar ya da yıllar sonra bulgular ortaya çıkabilir. Hastaların büyük kısmında 1-6 ay içinde belirti verir.

Genital siğil cinsel yolla bulaşan hastalık olup en sık görülenidir. Cinsel bölgeyi enfekte eden virüsler temas yolu ile kolayca yayılırlar. Genital siğilin bir kişiden diğerine bulaşması için mutlaka tam bir ilişki olması gerekmez. Enfekte olan cilt bölgelerinin birbiri ile teması ile de hastalık bulaşabilir. Tam bir cinsel ilişki olmadan dışarıdan “sürtünme” yolu ile gençlerde de sıklıkla bulaşabilmektedir.

Bulaşma genital HPV hastalığı taşıyan bir bireyle girilen her türlü cinsel ilişki ile bulaşabilir. Virüs, ilişki sırasında ciltte ortaya çıkan mikroskopik yırtıklar ve sıyrıklar vasıtası ile ciltten cilde temas yolu ile bulaşır. Virüsün erkek menisi içinde de saptanması vücut sıvılarının teması yolu ile de bulaşabileceğini düşündürmektedir. Virus ile tamas eden herkesde enfeksiyon bulguları ortaya çıkmaz ancak kondilom ortaya çıkan bireylerin büyük bir kısmının partnerinde de virüs olduğu saptanmıştır. Virüs bir kere vücuda girdikten sonra uzun yıllar sessiz kalabilir. Cinsel yönden aktif olan herkeste görülebilir.


HPV Neden Tekrarlıyor


İnsan Papiloma Virüsü (HPV) dış genital organlarda, vajinada, rahim ağzında ve ağız mukozasında yerleşebilen ve oralarda hastalık yapabilen bir virüs. Toplumda çok sık rastlanılan  enfeksiyon görüyoruz.  daha önce dediğimiz gibi 100 e yakın türü ile, düşük riskli ve yüksek riskli tipleri var. Düşük riskliler dış genital organlarda penis  ve vajinada condilom denilen siğilleri yapıyor.

Özellikle kadınlarda ciddi sorunlara sebeb olabilen Yüksek riskli, rahim ağzı kanserine neden oluyor. HPV ya yaptığı lezyonların tanınması ile ya da direkt olarak virüsün araştırılması ile teşhis edilmektedir. Her ne şekilde olursa olsun, tedavi edildikten sonra yine HPV ile temas olursa hastalık yeniden başlayabilir.

Çünkü bu virüsün yarattığı enfeksiyonlar bağışıklık sistemini yeterince uyarmadığı için ikinci kere hastalıktan koruma da sağlamaz. Bu virüs cilt teması ile, HPV ile kirlenmiş materyellerle, banyo, tuvaletten ve cinsel temas yolu ile geçer. Korunmada da bu noktalara dikkat etmek gerekiyor.

Genital siğillerin tuvalet gibi yerlerden size bulaaşmasını engellemek için, bir tarif vereceğim. Özellikle çok fazla dışarda bulunanlar ve tuvalet kullananlar bu tarifteki sıvıyı , klozetlere sıkarsa oldukça faydalı bir hijyen sağlar.

Malzemeler:

    200 ml kolonya
    10 gram salisilik asit
    20 ml saf laktik asit
    20 ml glikolik asit % 70
    10 ml çay ağacı yağı

Hazırlanışı:

kolanyanın içerisine salisilik asiti döküp iyice çalkalayın, daha sonra laktik ve  glikolik asitlerini ve çay ağacı yağını bu toniğe karıştırın. İyice çalkayın ve sipreyle ufak bir şişeye dodurup çantanızda taşıyabilirsiniz.

Kullanımı:

Hazırladığınız ve sipreyle şişeye koyduğunuz sıvıyı klozetin oturak kısmına sıkın. 10 saniye sonra o bölgeyi tuvalet kağıdı ile silirek bu uygulamayı gerçekleştirebilirsiniz. Bu yöntemlerle klzetlerden genital siğil, Hpv ve diger bakteri ve mikroplara karşı yüksek korunma sağlamış olursunuz.

Yazım burada son bulurken yorumlarınızın ve konuyla ilğili sorularınızın önemini, aşağıda bulunan yorumlar kısmında bizlerle paylaşabileceğinizi hatırlatır. ilginiz için teşekkür ederiz.

Etiketler: , , , ,

1 Yorum:

saat: 23 Temmuz 2018 17:27 , Blogger rifat dedi ki...

Dna Testi kimi zaman hastane içerisinde karıştırılan çocuklar için de büyük bir talep doğrultusunda yapılabilmektedir. Yapılacak olan bu testler sayesinde de, kişilerin daha kolay bir şekilde biyolojik çocuklarını bulmaları amaçlanmaktadır.

Aynı şekilde biyolojik kardeşlik de oldukça fazla yapılan bir test örneği olarak görülmektedir. Biyolojik açıdan yapılan kardeşliklerde hem yarım, hem de tam kardeşlik şeklinde sonuçlar alınabileceği de söylenmelidir. Bu durumların da açıklamalı bir şekilde uzman doktorlarımız tarafından tüm müşterilerimize anlatılabildiği söylenmelidir. Yozgat içerisinde yer alan tüm müşterilerimize de hem babalık, hem annelik, hem de kardeşlik testleri yapılabilmektedir.

 

Yorum Gönder

Kaydol: Kayıt Yorumları [Atom]

<< Ana Sayfa